Babka wielkanocna

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zwykle wybieram łatwe i tanie przepisy, ale czasem lubię poeksperymentować. Ten przepis znalazłam w książce. Dodałam kakao, bakalie... i upiekłam prawdziwy smakołyk.

Składniki:

  • ● margaryna
    ● 3/4 szkl. cukru
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● 1,5 szkl. mąki
    ● 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    ● 5 jajek
    ● garść rodzynek
    ● łyżka skórki z pomarańczy
    ● tłuszcz do formy

Babka wielkanocna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę i cukry ucieramy na puch (ok. 15 minut).
    Pod koniec dodajemy żółtka i stopniowo wsypujemy
    mąkę z proszkiem.
  • 2. Białka ubijamy na
    sztywno i dodajemy
    do ciasta. Wsypujemy
    rodzynki i skórkę
    pomarańczową. Delikatnie
    mieszamy.
  • 3. Ciasto przekładamy
    do natłuszczonej
    formy z kominem.
    Pieczemy w temperaturze
    190 °C ok.
    45 minut.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPK_04-2010

Komentarze

Podobne przepisy