Babka w skorupce

0 (0 ocen)

  • 40 min

Taka forma babeczki jest świetnym urozmaiceniem i piękna ozdobą wielkanocnego stołu czy święconki.

  • 40 min

Składniki:

  • 2 jajka
    pół szklanki cukru
    łyżeczka cukru waniliowego
    szklanka mąki pszennej
    3 łyżki mąki ziemniaczanej
    płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    70ml wody
    70ml oleju
    łyżka octu spirytusowego

    dodatkowo 6 skorupek od jajek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka w skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W jajkach zrobić dziurę wielkości palca i wylać 2 jajka do miksera. Resztę jajek możemy zużyć na przygotowanie porannej jajecznicy lub innego ciasta. Aby ułatwić sobie wyciągnięcie białka i żółtka możemy podłubać w jajku patyczkiem do szaszłyków i przebić żółtko. Jajka bardzo dokładnie myjemy a następnie wlewamy odrobine oleju i okręcamy jajko tak aby tłuszcz pokrył dokładnie ścianki wewnętrzne jajka. Wydmuszki układamy na blasze do pieczenia na pierścieniach wykonanych z folii aluminiowej spiętej biurowym zszywaczem lub na metalowych okręgach.
    Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy składniki płynne: wodę, olej i ocet. Wyrabiamy jednolitą masę, która przekładamy do szprycy. Wypełniamy wydmuszki ciastem do około 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Część ciast która wykipiała z jajek oskubać i obrać skorupkę do połowy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować