Babka w skorupce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jajkach zrobić dziurę wielkości palca i wylać 2 jajka do miksera. Resztę jajek możemy zużyć na przygotowanie porannej jajecznicy lub innego ciasta. Aby ułatwić sobie wyciągnięcie białka i żółtka możemy podłubać w jajku patyczkiem do szaszłyków i przebić żółtko. Jajka bardzo dokładnie myjemy a następnie wlewamy odrobine oleju i okręcamy jajko tak aby tłuszcz pokrył dokładnie ścianki wewnętrzne jajka. Wydmuszki układamy na blasze do pieczenia na pierścieniach wykonanych z folii aluminiowej spiętej biurowym zszywaczem lub na metalowych okręgach.
Jajka ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym na puszysta masę. Stopniowo dodajemy mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Na końcu dolewamy składniki płynne: wodę, olej i ocet. Wyrabiamy jednolitą masę, która przekładamy do szprycy. Wypełniamy wydmuszki ciastem do około 2/3 wysokości. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 180 stopni C. Studzimy. Część ciast która wykipiała z jajek oskubać i obrać skorupkę do połowy.
Komentarze