Babka w polewie czekoladowej

0 (0 ocen)

Robię ją obowiązkowo na każde święta

Składniki:

  • Składniki
    mąka tortowa 1 i 1/2 szkl
    mąka ziemniaczana 1/2 szkl
    proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
    jajka 6 szt
    cukier 1 szkl
    margaryna 1 kostka
    cukier wanilinowy
    olej 6 łyżek
    ocet 2 łyżki
    olejek cytrynowy
    polewa czekoladowa
    wiórki kokosowe

Babka w polewie czekoladowej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę, ucierając, stopniowo dodajemy margarynę.
  • 2. Dodajemy obie mąki, proszek, olej, ocet, olejek, cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.
  • 3. Z białek ubijamy pianę na sztywno, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy.
  • 4. Ciasto przelewamy do formy i pieczemy godzinę w temp. 180 stopni.
  • 5. Po upieczeniu i wystygnięciu, polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy