Babka ucierana z likierem pomarańczowym

5 (2 ocen)

Królowa świątecznego stołu. Odpowiednio miękka, puszysta, wspaniale pachnąca pomarańczą. Cała nasza rodzina ją uwielbia!

Składniki:

  • - 25 dag mąki pszennej,
    - 10 dag mąki ziemniaczanej,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - szklanka cukru,
    - 20 dag masła lub margaryny,
    - 4 jajka,
    - 50 ml likieru pomarańczowego,
    - 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.
    Lukier:
    - 3/4 szklanki cukru pudru,
    - sok z 1 cytryny.
    Ponadto:
    - tłuszcz i kasza manna do formy.
Wystaw ocenę:

5 (2 ocen)

Babka ucierana z likierem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem na puszystą masę.
    Następnie dodajemy porcjami jajka, ucieramy.
    Obie mąki przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślano-jajecznej, wyrabiamy.
    Łyżkę skórki pomarańczowej odkładamy, resztę dodajemy do ciasta wraz z likierem pomarańczowym. Łączymy na gładkie ciasto.
  • 2. Formę do babki (z kominkiem) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
    Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 50 minut na złoty kolor.
    Studzimy.
  • 3. Składniki lukru ucieramy ze sobą momentu aż masa będzie gęsta i biała.
    Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy odłożoną skórką pomarańczową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Likier pomarańczowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować