Babka ucierana z likierem pomarańczowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło (lub margarynę) ucieramy z cukrem na puszystą masę.
Następnie dodajemy porcjami jajka, ucieramy.
Obie mąki przesiewamy przez sito, mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do masy maślano-jajecznej, wyrabiamy.
Łyżkę skórki pomarańczowej odkładamy, resztę dodajemy do ciasta wraz z likierem pomarańczowym. Łączymy na gładkie ciasto.
2.Formę do babki (z kominkiem) smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą.
Wlewamy ciasto, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C, pieczemy przez 50 minut na złoty kolor.
Studzimy.
3.Składniki lukru ucieramy ze sobą momentu aż masa będzie gęsta i biała.
Polewamy wystudzoną babkę i posypujemy odłożoną skórką pomarańczową.
Komentarze