Babka ucierana

0 (0 ocen)

  • 30 min

Prosta do zrobienia a składniki zawsze są w domu.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kostka margaryny
    5 całych jaj
    3 szklanki mąki pszennej
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 szklanki cukru
    1 cukier waniliowy
    kilka kropli dowolnego aromatu do ciasta
    1 łyżka octu
    5 łyżek oleju
    100 gram bakali( ja dałam daktyle)
    3/4 szklanki mleka

Babka ucierana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puch,dodawać kolejno żółtka i dalej ucierać,dodać kilka kropli aromatu i po trochu wsypywać mąkę z proszkiem.Jeśli ciasto jest bardzo gęste można dolać mleka ale nie więcej niż 3/4 szklanki. Na koniec dać do ciasta olej i ocet oraz pianę ubitą z białek i wymieszać drewnianą łyżką. Daktyle pokroić,oprószyć mąką i dodać do ciasta. Masę wyłożyć do wysmarowanych tłuszczem i oprószonych bułką tartą dwóch keksówek,piec około 40 minut w temp 180 stopni.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy