Babka "Tulipan" z malinami

0 (0 ocen)

Pyszna, kolorowa babeczka, którą urozmaiciłam dodając maliny. Polecam!

Składniki:

  • 6 jajek
    2 szklanki mąki
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    250 g margaryny
    pół szklanki oleju
    1 kisiel truskawkowy
    2 łyżki suchego maku
    1 łyżka kakao
    100g malin
    masło i bułka tarta do formy
    cukier puder do posypania

Babka "tulipan" z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć na puch z żółtkami i cukrem. Do ucieranej masy dodać olej na przemian z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do ciasta.
  • 2. Ciasto podzielić na cztery równe części. Do pierwszej dodać mak, do drugiej kisiel, do trzeciej kakao a do czwartej maliny. Każdą część dokładnie wymieszać (z malinami szczególnie delikatnie).
  • 3. Podłużną foremkę na babkę (36x6cm) posmarować masłem i posypać bułką tartą. Cisto wyłożyć warstwami i przez środek przeciąć ciasto nożem. Piec ok.50 minut do "suchego patyczka". Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

Komentarze

Podobne przepisy