Babka "Tulipan" na białkach

5 (155 ocen)

Babka to jeden z obowiązkowych ciast na stole wielkanocnym u mnie w domu. Ta jest bardzo łatwa do zrobienia, kolorowa i pyszna.

Składniki:


  • 7 białek
    1 szkl cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1,5 szkl mąki
    4 łyżki wody
    3/4 szkl oleju
    1 łyżka kakao
    1/3 szkl maku
    1 kisiel wiśniowy
    1 kisiel morelowy
    cukier puder do posypania

Wystaw ocenę:

5 (155 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery Kisiele

Babka "tulipan" na białkach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodać cukier i ubijać do czasu aż piana będzie szklista. Dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i wymieszać. Na koniec dodać olej i wodę, wymieszać. Ciasto podzielić na 4 części. Do każdej dodać po kolei: kakao, mak, kisiel wiśniowy i morelowy. Masy wymieszać. Do formy na babkę wylać kolejno kolorowe warstwy. Babkę piec ok 45 minut w 160 stopniach do tzw. suchego patyczka. ostudzić i posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Kakao Kisiel Mak Kwiaty jadalne

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować