Babka tulipan

5 (161 ocen)

  • 15 min

Przepis smaczny, szybki i tani.

  • 15 min

Składniki:

  • Blaszka 29x7 cm
    Składniki:
    - 2,5 szklanki mąki,
    - 5 jajek,
    - 1, 5 szklanki cukru,
    - ¾ szklanki oleju,
    - 1 szklanka wody,
    - 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    - Kisiel cytrynowy,
    - Kisiel wiśniowy,
    - 1 łyżka kakao
Wystaw ocenę:

5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ubijamy białka na sztywno. Oddzielnie ucieramy żółtka, dodając stopniowo do nich cukier. Do puszystej masy żółtkowej lekkim strumieniem dodajemy olej, wodę oraz wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszamy z wcześniej ubitą pianą. Ciasto dzielimy na 3 części. Pierwszą część mieszamy z kisielem cytrynowym, drugą z kisielem wiśniowym, a trzecią z kakao. Ciasta wylewamy kolorami na wcześniej przygotowaną blaszkę. Na spód idzie ciasto kakaowe, potem żółte i różowe. Ciasto pieczemy w 180°C przez około 45 min.

Porady

Do tego ciasta można użyć także kisielu zielonego, zastępując nim dowolny kolor

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować