Babka tulipan

4.5 (188 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Bardzo efektowna babka

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 250 g masła

    5 jajek

    4 łyżki oleju

    1 szkl. cukru

    2 szkl. mąki pszennej

    1 cukier waniliowy

    2 łyżeczki proszku do pieczenia


    Dodatkowo:

    1 kisiel cytrynowy
    1 kisiel wiśniowy
    1 łyżka kakao
    1/2 szklanki suchego maku
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło utrzeć mikserem. Dodawać po jednym żółtku, ucierać. Następnie wsypać cukier i cukier wanilinowy, ucierać aż cukier nie będzie wyczuwalny pod palcami. Pod koniec wlać olej, dobrze zmiksować.






  • 2. Mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia stopniowo dodać do ciasta. Z białek ubić sztywną pianę i delikatnie połączyć ją z ciastem, mieszając łyżką. Ciasto podzielić na 4 równe części. Do każdej osobno dodać i dokładnie wymieszać:

  • 3. 1 część- kisiel wiśniowy +parę kropli czerwonego barwnika

    2 część-kakao

    3 część- kisiel cytrynowy + parę kropli żółtego barwnika

    4 część-mak

    Wylewać kolejno do wysmarowanej formy.
  • 4. Piec około 50 minut w temperaturze 170ºC
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować