Babka TULIPAN

0 (0 ocen)

  • Średni

Ta kolorowa babka co roku gości na moim wielkanocnym stole.

  • Średni

Składniki:

  • - jajka: 5 sztuk
    - margaryna: 250 gramów
    - mąka pszenna: 2 szklanki
    - cukier: 1 szklanka
    - oliwa: 0.5 szklanki
    - proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
    - budyń waniliowy: 1 sztuka
    - kisiel wiśniowy: 1 sztuka
    - kakao: 2 łyżki
    - mak: 3 łyżki

Babka tulipan - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, oliwę oraz ubitą pianę z białek. Ciasto dzielimy na 4 części. Do jednej dodajemy kisiel wiśniowy. Do drugiej części ciasta dodajemy budyń. Do trzeciej części dodajemy kakao, a do czwartej - mak.
    Ciasto wykładamy do formy na babkę porcjami.
    Pieczemy godzinę w temp. 180*C.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy