babka truskawkowa na zimno

5 (145 ocen)

  • 3 godz. 30 min

Pyszny deser w formie babki, pełen truskawek :)

  • 3 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 galaretka truskawkowa
    1 galaretka owocowa wg uznania (u mnie agrestowa)
    truskawki
    250 ml śmietany kremówki 36%
    1 beza
    biszkopty
    listki melisy do ozdoby
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka truskawkowa na zimno - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w szklance wrzącej wody, dolać szklankę zimnej. Zalać truskawki i odstawić, aż galaretka stężeje.
    Owocową galaretkę rozpuścić w 1/2 szklance wrzącej wody.
    Kremówkę ubić na sztywno, dodając stopniowo przestudzoną galaretkę, a na koniec pokruszoną bezę.
    Masę wylać na galaretkę z truskawkami, poukładać biszkopty.
    Schłodzić ok 3 godzin w lodówce.
    Po tym czasie wyjąć pojemnik, odstawić na 15 minut.
    Delikatnie obrócić, podnieś komin i wyjąć z pojemnika.
    Ozdobić listkami melisy.

Porady

Można dodać różne owoce wg uznania :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować