Pyszna,kolorowa z wiosennym akcentem,będzie się ciekawie prezentowała na wielkanocnym stole.
60 min
Składniki:
na ciasto szpinakowe:
150 g mrożonego szpinaku
180 g cukru
150 g maki pszennej
150 g mąki ziemniaczanej
3 jajka
3/4 szklanki oleju
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
na kruche jajka:
150 g masła
200 g maki pszennej
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
3-4 kropelki żółtego barwnika do ciast
Babka szpinakowa z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotować ciasto na babkę:
Jajka ubić z cukrem na puszystą masę.
Rozmrożony dobrze odciśnięty szpinak wymieszać z olejem,dodać do ubitych jajek,wsypać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia,całość dokładnie wymieszać mikserem.
2.przygotować jajka:
Z podanych składników na kruche jajka zagnieść ciasto.
Podzielić je na dwie części do jednej dodać żółty barwnik ponownie zagnieść i uformować 10 kulek.
Pozostałą część ciasta rozwałkować na podsypanym mąką blacie i wyciąć szklanką 10 kółeczek.
W kółeczka zawinąć wcześniej uformowane kulki tworząc kształt jajek.
3.Foremkę z kominkiem na babkę 20 cm wysmarować masłem i obsypać bułką tartą następnie wyłożyć ciasto szpinakowe,wyrównać na wierzchu ściśle obok siebie ułożyć jajka.
Całość wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piec około 60 minut
Po upieczeniu odstawić do całkowitego ostudzenia i wyjąc z foremki.
4.Przygotować lukier:
Cukier puder wsypać do miseczki i cały czas mieszając dodawać stopniowo wodę do uzyskania gęstej masy na końcu dodać zielony barwnik i ponownie wymieszać.
Gotowym lukrem oblać babkę i udekorować cukierkami i posypką.
Komentarze