Babka szafranowa z daktylami

0 (0 ocen)

Wilgotna i żółciutka babka z najdroższą przyprawą czyli z szafranem. dodatkowo dodałam pokrojone daktyle.

Składniki:

  • 230 g masła
    1,5 szkl cukru
    4 jajka
    1 łyżeczka esencji waniliowej
    3/4 łyżeczki soli
    2 3/4 szkl mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 łyżeczki szafranu
    1 szkl mleka
    100 g daktyli

Babka szafranowa z daktylami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko podgrzać wsypać szafran i pozostawić do ostudzenia. Masło utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku i miksować na wolnych obrotach. Dodać sól i esencję waniliową. Mąkę z proszkiem przesiać przez sitko. Dodać połowę mąki zmiksować, wlać mleko z szafranem, dodać resztę mąki i zmiksować na jednolite ciasto. Na koniec dodać pokrojone daktyle i wymieszać łyżką. Ciasto wylać do formy i piec około 70 min w 170 st do suchego patyczka. Wyjąć z pieca zostawić na 5 min w formie a następnie przełożyć na metalową kratkę do wystudzenia. Jeśli forma jest metalowa to wysmarować i wysypać bułką tartą. Foremka 24*10 cm.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy