Babka strucelka drożdżowo – makowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Niezwykle miękka i delikatna w swoim smaku babka. A do tego po przekrojeniu zaskakuje nas dodatkowo swoim pięknym makowym wnętrzem.

  • 30 min

Składniki:

  • Forma z kominem
    Ciasto:
    150g serka waniliowego np. Danio
    450g mąki
    25g drożdży
    50ml mleka
    8 łyżek oleju
    3 łyżki cukru
    1 jajko
    500g gotowej masy makowej

    Lukier:
    1 szklanka cukru pudru
    2 łyżki soku z cytryny

Babka strucelka drożdżowo – makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą. Drożdże rozetrzeć z cukrem. Serek delikatnie podgrzać w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki połączyć razem i zarobić gładkie, elastyczne ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie ciasto ponownie krótko wyrobić, następnie rozwałkować na prostokąt o długości ok. 50cm i szerokości ok. 25cm. Na cieście rozsmarować masę makową, zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku, dokładnie zlepiając miejsce łączenia. Struclę przełożyć do formy, tak aby oplatała komin 2 razy. Przykryć ściereczką i pozostawić na 20 – 30 minut aby lekko podrosło. Piec w 180 stopniach przez ok. 30 minut, do zrumienienia. Wierzch polukrować.
  • 2. Lukier: Cukier i sok połączyć, mieszając energicznie łyżką. Gdyby lukier okazał się zbyt rzadki dodać trochę cukru.

Porady

Aby otrzymać dwa kolory lukru, to do połowy gotowego już lukru można dodać 1 łyżeczkę zaparzonej mocnej kawy.

Komentarze

Podobne przepisy