Babka smietanowa z jabłkami

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna babka, można zmieniać jej smaki dodając zamiast jabłek bakalie

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    1 szklanka śmietany 36%
    2 szklanki mąki pszennej
    0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    Szczypta soli
    Ulubiony zapach np pomarańczowy lub cytrynowy
    2 jabłka pokrojone na kawałki i oprószone mąką na sitku
    Zamiast jabłek mogą być bakalie
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka smietanowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Włączyć piekarnik na 180 st. Keksówkę 12/30 cm lub formę babkową natłuścić i oprószyć kaszą manną lub bułką tartą.
    Połączyć obie mąki z proszkiem do pieczenia.
    Jajka zmiksować ze szczyptą soli i miksując cały czas dodawać stopniowo cukier. Miksujemy, aż masa zbieleje i zgęstnieje, około 7 minut. Dodajemy teraz stopniowo śmietanę.
    Następnie zmniejszamy obroty miksera do minimum i dodajemy partiami obie mąki z proszkiem. Po nich dodać zapach i jabłka. Delikatnie połączyć i przelać do formy.
    Pieczemy ok. 40 minut do suchego patyczka
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować