Babka śliwkowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Pyszna babka do kawy. Bardzo szybko znika z talerza.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 70dkg śliwek
    1 kostka margaryny Kasi
    5 jaj
    1 szklanka cukru
    1 cukier waniliowy
    1 i 1/2 szklanki mąki
    2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
    2 łyżki konfitury morelowej
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    bułka tarta do posypania formy

Babka śliwkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Śliwki umyć, usunąć pestki, podzielić na ćwiartki. Zagotować w rondlu 4 łyżki wody z 4 czubatymi łyżkami cukru, dodać śliwki. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 5 łyżkami wody, zagęścić masę owocową, zagotować. Odstawić do wystygnięcia.
    Margarynę utrzeć z pozostałym cukrem oraz cukrem waniliowym. Podczas ucierania wbijać do masy jajka. Następnie dodać mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszać.
    Formę o średnicy 26cm z kominkiem wysmarować tłuszczem i posypać bułką tartą. Wypełnić połową ciasta, posmarować równomiernie masą śliwkową. Przykryć resztą ciasta, wyrównać powierzchnię. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec około 50min.
    Upieczone ciasto wyjąć z formy, odstawić do wystygnięcia. Podgrzać w rondlu konfiturę morelową, przetrzeć przez sito, posmarować ciasto. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy