Babka serowo-cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Zapraszam na pyszną babkę, z dodatkiem serka homogenizowanego. Dzięki serkowi babka nie jest sucha tylko wilgotna i nie jest mocno słodka. Zachęcam do wypróbowania.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • - 250 g mąki
    - 20 g cukru
    - 150 g margaryny
    - 1 serek waniliowy (200 g)
    - 1 kisiel cytrynowy
    - 1 cukier waniliowy
    - 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    - sok z połowy cytryny

    - lukier
    - kolorowa posypka

Babka serowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i wszystko miksujemy.
    Ciągle mieszając dodajemy po łyżce przesianej mąki z kisielem i proszkiem do pieczenia.
    Dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny i ponownie miksujemy.
    Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy łyżką.
    Ciasto wykładamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy (28 cm)
    Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
    Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypką.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy