Zapraszam na pyszną babkę, z dodatkiem serka homogenizowanego. Dzięki serkowi babka nie jest sucha tylko wilgotna i nie jest mocno słodka. Zachęcam do wypróbowania.
1 godz. 20 min
Składniki:
- 250 g mąki
- 20 g cukru
- 150 g margaryny
- 1 serek waniliowy (200 g)
- 1 kisiel cytrynowy
- 1 cukier waniliowy
- 4 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- sok z połowy cytryny
Babka serowo-cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Jajka ubijamy z cukrem, dodajemy miękką margarynę i wszystko miksujemy.
Ciągle mieszając dodajemy po łyżce przesianej mąki z kisielem i proszkiem do pieczenia.
Dodajemy cukier waniliowy, sok z cytryny i ponownie miksujemy.
Dodajemy serek waniliowy i dokładnie mieszamy łyżką.
Ciasto wykładamy do posmarowanej margaryną i posypaną bułką tartą tortownicy (28 cm)
Pieczemy około 60 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Po wystudzeniu polać ciasto lukrem i posypać posypką.
Komentarze