babka serowa z brzoskwiniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Z tego przepisu wychodzi bardzo duża, wilgotna i smakuje trochę jak pączki serowe. Jej niewątpliwą zaletą jest to, że długo zachowuje świeżość. Smakuje wspaniale z kubkiem kawy, jest idealna na co dzień, nie tylko na świąteczny stół.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • *duża foremka na babkę o średnicy około 26 cm
    Składniki:
    5 jajek
    400 g mąki
    250 g masła
    250 g sera białego (użyłam w kostce)
    pomarańcza
    200 g cukru pudru
    łyżeczka sody
    łyżeczka proszku do pieczenia
    łyżka octu
    1/2 łyżeczki soli
    4-5 połówek brzoskwiń z puszki
    kilka kropel aromatu pomarańczowego
    cukier puder do posypania
    masło i bułka tarta do formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Babka serowa z brzoskwiniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka serowa 1. Ser zmielić blenderem (lub ewentualnie można użyć dobrego sera z wiaderka, ale ta babka lepsza jest z sera w kostce). Z pomarańczy zetrzeć skórkę. Masło utrzeć na puch najpierw samo a następnie dodawać po trochę cukru pudru. Kiedy masa będzie puszysta powoli ucierając dodawać po jajku. Następnie dodać skórkę i sok z połowy pomarańczy oraz aromat. Mąkę przesiać, połączyć z solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Na zmianę do masy maślanej dodawać ser i mąkę. Na końcu wlać ocet o zmiksować na gładko.
  • babka serowa z brzoskwiniami 2. Brzoskwinie pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli używamy foremki metalowej to należy ją wysmarować masłem i wysypać bułką tartą lub mąką. Silikonowej foremki nie trzeba tak przygotowywać. Część ciasta wyłożyć do foremki, ułożyć połowę brzoskwiń i rozłożyć znowu część ciasta, brzoskwinie i ciasto.
  • babka serowa z brzoskwiniami 3. Babkę wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C z termoobiegiem lub 190*C z grzałką góra-dół. Piec około 60-70 minut , sprawdzając patyczkiem czy w środku jest już upieczona. Po pól godziny pieczenia nakryć babkę folią aluminiową błyszczącą stroną do środka.
  • babka serowa z brzoskwiniami 4. Upieczoną babkę wyjąć z pieca i odstawić na 2-3 minuty. Następnie odwrócić do góry dnem (aby dół się wyrównał) i zdjąć formę. Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem lub polać lukrem albo polewą.

Porady

Należy piec ją umiejętnie i ostrożnie aby nie było zakalca. Ja piekłam na termoobiegu, foremkę przykryłam folią aluminiową. Dzięki temu nie spiekła się zbyt mocno z wierzchu a w środku była idealnie upieczona. Należy pamiętać aby wszystkie składniki były w temperaturze pokojowej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie w puszce Sery

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować