25 dag masła lub margaryny
1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
36 dag sera białego (użyłam takiego z wiaderka)
6 jajek
2 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
3 szklanki mąki pszennej
2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1.Miękkie masło zmiksować na gładki krem, dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie puszysty, biały krem. Dodać ser w trzech turach i dalej miksować. Dodawać jajka i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w trzech - czterech turach) i wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec przez 65 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180*C. Po upieczeniu wyjąć foremki. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem przez siteczko.
Komentarze