Babka serowa

4.5 (165 ocen)

:-) Gorąco polecam (-:

Składniki:

  • Babka na dużą formę (ok. 2 1/2 litra).

    25 dag masła lub margaryny
    1 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
    36 dag sera białego (użyłam takiego z wiaderka)
    6 jajek
    2 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
    3 szklanki mąki pszennej
    2 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    cukier puder do posypania babki
Wystaw ocenę:

4.5 (165 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka serowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miękkie masło zmiksować na gładki krem, dodawać stopniowo cukier i dalej miksować, aż powstanie puszysty, biały krem. Dodać ser w trzech turach i dalej miksować. Dodawać jajka i dalej miksować mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodać cukier waniliowy i krótko zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia (w trzech - czterech turach) i wymieszać drewnianą łyżką tylko do połączenia się składników. Ciasto przełożyć łyżką do foremki. Piec przez 65 minut (do tzw. suchego patyczka) w temp. 180*C. Po upieczeniu wyjąć foremki. Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem przez siteczko.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować