Babka sernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg wkładamy do miski (nie mielimy, bo będzie za rzadkie i opadnie na dno ciasta), rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i cukier wanliowy. W tym momencie możemy spróbować, czy dość słodkie. Następnie dodajemy żółtka, budyń, skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, sok z cytryny. Mieszamy. Na koniec dodajemy aromat i stopione masło. Odstawiamy na bok.
2.Teraz przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas ubijając dodajemy na zmianę po odrobinie oleju i wody, ubijamy dokładnie i znowu trochę oleju i wody aż do wyczerpania. Następnie zmniejszamy obroty miksera (lub mieszamy ręcznie), dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem.
Gotowe ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na ciasto łyżką nakładamy "kupki" sera.
3.Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do "suchego patyczka" (około godziny, ale należy sprawdzić szybciej - u mnie było to 45 minut i 170 stopni)j. Serniczek zostawić, żeby ostygł i odpoczął. Można go posypać cukrem pudrem lub polukrować np lukrem z soku cytrynowego.
Komentarze