Babka sernikowa

5 (145 ocen)

Lekka babka serowa. Szybka, smaczna i niedroga :)

Składniki:

  • Ciasto:
    4 jajka
    250 g cukru
    310 g mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    10 łyżek wody
    10 łyżek oleju

    Masa serowa:
    1/2 kg twarogu półtłustego
    8-10 łyżek cukru
    1 cukier waniliowy
    1-2 żółtka
    1/2 opakowania budyniu śmietankowego
    1/4 kostki masła
    skórka otarta z pół cytryny
    parę kropel aromatu cytrynowego
    1 łyżka soku z cytryny
Wystaw ocenę:

5 (145 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka sernikowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania masy serowej. Twaróg wkładamy do miski (nie mielimy, bo będzie za rzadkie i opadnie na dno ciasta), rozdrabniamy widelcem, dodajemy cukier i cukier wanliowy. W tym momencie możemy spróbować, czy dość słodkie. Następnie dodajemy żółtka, budyń, skórkę z dobrze wyszorowanej cytryny, sok z cytryny. Mieszamy. Na koniec dodajemy aromat i stopione masło. Odstawiamy na bok.

  • ciasto wylane na blachę 2. Teraz przygotowujemy ciasto. Jajka ubijamy z cukrem. Cały czas ubijając dodajemy na zmianę po odrobinie oleju i wody, ubijamy dokładnie i znowu trochę oleju i wody aż do wyczerpania. Następnie zmniejszamy obroty miksera (lub mieszamy ręcznie), dodajemy stopniowo mąkę z proszkiem.
    Gotowe ciasto wlewamy do blaszki wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą. Na ciasto łyżką nakładamy "kupki" sera.
  • ciasto po nałożeniu "kupek" serowych 3. Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy do "suchego patyczka" (około godziny, ale należy sprawdzić szybciej - u mnie było to 45 minut i 170 stopni)j. Serniczek zostawić, żeby ostygł i odpoczął. Można go posypać cukrem pudrem lub polukrować np lukrem z soku cytrynowego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować