Babka sernikowa na zimno z chili i sosem owocowym

0 (0 ocen)

Pyszny o wyrazistym smaku sernik na zimno w formie świątecznej babki

Składniki:

  • Masa serowa:
    420 g zmielonego twarogu
    6 łyżek cukru
    3 łyżeczki żelatyny
    150 ml kremówki
    1 galaretka agrestowa
    100 g czarnych jagód
    200 g truskawek
    3 łyżeczki cukru waniliowego

    Spód babki:
    100 ml kremówki
    100 g czekolady gorzkiej
    1/2 papryczki chili
    2/3 szkl płatków kukurydzianych pełnoziarnistych
    1/2 szkl orzechów

    Sos:
    150 g malin
    2 łyżki cukru
    1 łyżka soku z cytryny

    Forma: 20 cm natłuszczona i wysypana cukrem pudrem
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Serniki Sernik na zimno Babki Desery

Babka sernikowa na zimno z chili i sosem owocowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i podzielić na dwie części, do jednej dodać płaską łyżeczkę żelatyny i wymieszać.
  • 2. Twaróg podzielić na trzy części.
  • 3. Do pierwszej części twarogu dodać łyżeczkę cukru waniliowego, dwie łyżki cukru, 50 ml kremówki i zmiksować. Dodać galaretkę z żelatyną, wymieszać i wylać do formy.
  • 4. Drugą część twarogu zmiksować z dwoma łyżkami cukru, łyżeczką cukru waniliowego, 50 ml kremówki i jagodami na gładką masę. Żelatynę rozpuścić w minimalnej ilości wody, dodać do masy serowej, energicznie wymieszać. Masę przełożyć do worka cukierniczego z małą okrągłą końcówką i wcisnąć w poprzednią masę w kilku miejscach.
  • 5. Trzecią część twarogu zmiksować z resztą cukru, kremówki i truskawkami na gładką masę. Dodać rozpuszczoną w małej ilości wody żelatynę, wymieszać, przełożyć do rękawa cukierniczego i tak jak poprzednio wcisnąć w kilku miejscach do formy.
  • 6. Tężejącą galaretkę przełożyć do rękawa cukierniczego i też wcisnąć w masę serową. Wstawić do lodówki do schłodzenia.
  • 7. Spód: Śmietanę zagotować z chili, dodać połamaną czekoladę i chwilę poczekać. Czekolada zmięknie a chili odda smak do śmietany. Wyjąć chili i wymieszać. Dodać pokruszone płatki i posiekane orzechy. Wymieszać i wyłożyć na wierzch babki. Po wyjęciu na talerz, będzie to spód.
  • 8. Sos: Maliny z cukrem i sokiem z cytryny rozgotować i przetrzeć przez sitko. Podawać babkę z kleksem sosu.

Porady

Masy można też wylewać do formy warstwowo.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ser biały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować