Babka – sernik ze śmietaną - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia na stolnicy, dodać cukier, żółtka, schłodzoną i pokrojoną w kostkę margarynę, szybko zagnieść ciasto. Podzielić na 2 części, do jednej dodać kakao, do drugiej 1 łyżkę mąki, ponownie zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce.
Śmietanę wymieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i wiórkami kokosowymi oraz proszkiem budyniowym. Do masy serowej dodać kilka kropli olejku, ponownie wymieszać. Białka wcześniej schłodzić. Następnie dodać szczyptę soli, 2 łyżki cukru pudru i ubić na sztywno. Porcjami dodawać do masy śmietanowej, delikatnie mieszać. Formę do ciasta natłuścić. Ciasto wyjąć z lodówki, ponownie zagnieść, rozwałkować, pokroić na paski 1 cm, wyłożyć paskami formę, wylać masę śmietanową., wyrównać. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto na przemian jasne z ciemnym. Piec w temp. 180 stopni 50 minut. Po wystudzeniu ciasto delikatnie oblać polewą czekoladową, posypać wiórkami. Dół ciasta delikatnie oprószyć cukrem pudrem.
Porady
1. do pieczenia tego ciasta należy wybrać formę o średniej wysokości, by sernik się upiekł.
Komentarze