Babka na bazie majonezu z dodatkiem sera ładnie się prezentuje po rozkrojeniu , ananas dodaje jej uroku a polewa czekoladowa dopełnia całości. Babka to obowiązkowe ciasto na wielkanocnym stole, wtedy najbardziej smakuje.
Babka serem i suszonym ananasem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Foremkę na babkę (śr.23cm), smarujemy masłem
Ciasto:białka ubijamy na sztywno wraz z cukrem, ubijając dodajemy po jednym żółtku oraz majonez. Mąki mieszamy wraz z proszkiem
do pieczenia i kakao, zmniejszając obroty miksera dodajemy mąkę i mieszamy. Ciasto dzielimy na dwie części.
2.Masa serowa: ser mielimy. Jajka ucieramy z cukrem , dodajemy ser, budyń oraz majonez, miksujemy. Na końcu dodajemy ananas i delikatnie
mieszamy łyżką.
3.Jedną część ciasta wykładamy do foremki wylewamy ser i wkładamy do piekarnika na ok. 10 min nagrzanego do 170 stopni i pieczemy do
zetnięcia się sera. Po tym czasie babkę wyjmujemy z piekarnika i delikatnie wykładamy druga część ciasta, pieczemy 50 min. w temp.170 stopni.
Wystudzoną babkę dekorujemy.
Komentarze