Babka piernikowa z bakaliami

4.5 (159 ocen)

  • 60 min

Szybka, pyszna korzenna babka z bakaliami do zrobienia bez użycia miksera.

  • 60 min

Składniki:

  • na blaszkę z kominem o średnicy 22 cm:

    niecałe 1,5 szklanki mąki tortowej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    2 łyżki kakao
    2 jajka M/L
    3/4 szklanki cukru
    3/4 szklanki kwaśnej śmietany
    1/2 szklanki oleju
    1 opakowanie przyprawy do piernika
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2-3/4 szklanki posiekanych orzechów, rodzynek i skórki pomarańczowej kandyzowanej

    Polewa:
    tabliczka gorzkiej lub mlecznej czekolady
    4 łyżki mleka
    posypka cukrowa do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.5 (159 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka piernikowa z bakaliami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą, kakao, przyprawą do piernika i cynamonem.
  • 2. W osobnym naczyniu wymieszać pozostałe składniki.
  • 3. Do mokrych składników wsypać suche i wymieszać łyżką lub szpatułką, ale krótko i niedokładnie. Mogą pozostać grudki.
  • 4. Formę posmarować masłem i obsypać mąką lub bułką tartą.
  • 5. Ciasto przelać do formy i piec przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
  • 6. Po wyjęciu z piekarnika wyciągnąć babkę z formy i studzić na kratce lub na talerzu.
  • 7. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę i wymieszać ją z 4 łyżkami wody.
  • 8. Wystudzoną babkę oblać polewą i posypać posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Cynamon Kakao Orzechy Rodzynki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować