Babka piaskowa z rumem

4.49 (156 ocen)

To prosta i tradycyjna babka , piekła ja moja mama.

Składniki:

  • 5 jajek
    1 szklanka cukru
    1 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanki mąki tortowej
    1 kostka masła lub margaryny
    1 łyżka octu
    2 łyżki oleju
    4 łyżki rumu
    1 cukier waniliowy
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    olejek rumowy odrobinę
Wystaw ocenę:

4.49 (156 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa z rumem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Całe jajka ubić na jasną puszystą masę i powoli dodawać cukier, cukier waniliowy cały czas miksując.
    Mąkę ziemniaczaną i tortową wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać, dodać do ciasta.
    Masło roztopić i wlać do pozostałych składników. Wymieszać. Dodać ocet, olej i rum , jeszcze raz wymieszać.
    Formę do babki z kominem wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
    Ciasto przelać do formy.
    Piec w temperaturze 170 st C około 50 minut.
    Wyjąc z piekarnika, jak lekko ostygnie wyjąc z formy i posypać cukrem pudrem, oblać lukrem lub polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować