babka piaskowa z owocami

4.5 (147 ocen)

  • Dla 8 osób
  • Średni

Ciasto zyska wyjątkowy smak, jeśli dodasz do niego 50 ml rumu lub likieru migdałowego.

  • Dla 8 osób
  • Średni

Składniki:

  • - mąka: 25 dekagramów
    - masło: 250 gramów
    - cukier puder: 250 gramów
    - jajka: 4 sztuki
    - cukier waniliowy (opakowanie): 1 sztuka
    - proszek do pieczenia: 1 łyżeczka
    - cok z cytryny (z jednego owocu): 1 sztuka
    - kandyzowane owoce (ananas i papaja): 200 gramów
Wystaw ocenę:

4.5 (147 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka piaskowa z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posyp pokrojone kandyzowane owoce 1 łyżką mąki i wymieszaj. Pozostałą mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, żółtka oddziel od białek, ubij pianę z białek. Masło ucieraj, dodając kolejno żółtka, cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Dodaj do masy mąkę z proszkiem i owoce, wymieszaj, połącz z pianą z białek. Przełóż ciasto do natłuszczonej, oprószonej mąką
    formy. Piecz przez godzinę w temperaturze 180 stopni.
    Wystudzoną babkę posyp cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować