Babka piaskowa

0 (0 ocen)

  • 30 min

Idealnie krucha i puszysta, nie za słodka! Idealna!

  • 30 min

Składniki:

  • 4 jaja
    200 g cukru
    200 g miękkiego masła
    200 g mąki pszennej
    180 g mąki ziemniaczanej
    2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    5 kropli aromatu cytrynowego

    dodatkowo:
    lukier

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na 100° C, keksówkę (10x30) wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Białka oddzielić od żółtek, ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać cukier i żółtka, wymieszać mikserem na najniższych obrotach.
  • 2. W drugiej misce zmiksować pozostałe składniki na gładką masę, dodać masę jajeczną i dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do keksówki, wstawić do piekarnika i ustawić temperaturę na 180° C, piec 50 minut. Po upieczeniu ostudzić i polukrować.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy