Babka piaskowa

4.5 (153 ocen)

  • 2 godz.

Babkę tą robiła moja babcia i mama. Posiadam jeszcze formę po babci. To nasza ulubiona babka na Wielkanoc

  • 2 godz.

Składniki:

  • 30 dkg mąki wrocławskiej
    30 dkg cukru
    30 dkg margaryny
    6 jaj
    2 łyżki octu winnego z białego wina
    2 łyżki spirytusu
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    Polewa
    ½ czekolady gorzkiej
    ½ szklanki cukru pudru
    1 białko
    1 cytryna
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do margaryny dodaję cukier i ucieram. Stopniowo dokładam żółtka. Jak masa będzie puszysta dodaję przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Z cytryny sparzonej ścieram skórkę i dodaję do ciasta, razem z sokiem z cytryny Na końcu dodaję spirytus, ocet, i pianę z białek ubitą na sztywno. Ciasto przekładam do formy kamionkowej wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Babkę piekę 50 minut temp 180 stopni. Polewę zrobiłam z czekolady gorzkiej rozpuszczonej w kąpieli wodnej. Lukier zrobiłam z cukru pudru. Białko ubijam na sztywno i dodaję cukier puder cały czas mieszając.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować