Babka piaskowa

0 (0 ocen)

ten przepis wędruje w naszej rodzice z pokolenia na pokolenie. Zawsze wychodzi

Składniki:

  • 250 margaryny Kasia
    150 g cukru
    50 g domowego cukru waniliowego
    4 duże jajka
    szczypta soli
    150 g mąki pszennej
    150 g mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka piaskowa Desery

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka oddziel od żółtek. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę
  • 2. Na najwyższych obrotach miksuj margarynę ze szczyptą soli aż do uzyskania jasnej i puszystą masy
  • 3. Cały czas miksując na najwyższych obrotach dodawaj stopniowo cukry, a następnie po jednym żółtku ( każde żółtko miksować ok 2 min)
  • 4. Mąki przesiej do miski. Dodawaj stopniowo do masy cały czas miksując na najwyższych obrotach do połączenia składników ( pamiętaj by nie miksować zbyt długo)
  • 5. Do masy z mąką dodaj ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką
  • 6. ciasto przelej do formy wysmarowanej masłem i posypanej mąką
  • 7. Piecz ok 60 min ( do suchego patyczka ) w 160 stopniach.
    Ciasto pozostawić w formie do lekkiego ostygnięcia.
    Następnie wyjąc z formy do całkowitego ostygnięcia
  • 8. Babkę posyp cukrem pudrem bądź udekoruj lukrem
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować