babka piaskowa

4.49 (197 ocen)

  • 1 godz. 20 min

najlepsza babka piaskowa, puszysta i wilgotna.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 4 jajka
    1 szklanka mąki
    3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 szklanka cukru
    1 kostka margaryny roztopionej i wystudzonej
    2 łyżki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    skórka z cytryny i 2 łyżki soku z cytryny
    cukier waniliowy
Wystaw ocenę:

4.49 (197 ocen)

Zobacz również:

Babki Babka piaskowa Desery

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać margarynę i ucierać ok 3 minuty. Wsypać mąki i proszek, dokładnie wymieszać łyżką. Podzielić ciasto na połowę. Do jednej dodać kakao, do drugiej cukier waniliowy, sok i skórkę z cytryny. Wylać do formy najpierw jasne, a później ciemne ciasto
  • 2. Piec ok 60 minut w 170*C
  • 3. Ostudzić na kratce i posypać cukrem pudrem.

Porady

Jeśli za szybko zacznie się zapiekać od góry, przykryć folią aluminiową.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować