Babka piaskowa

4.5 (191 ocen)

  • 45 min

Najdelikatniejsza baba piaskowa jaką jadłam.

  • 45 min

Składniki:

  • 4 jaja
    1szkl. cukru
    1 szkl. mąki ziemniaczanej
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 szkl. oleju
    aromat rumowy ( może być inny)
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • babka 1. Białka oddzielić od żółtek. Ubić piane z cukrem dodać żółtka i delikatnie wymieszać. Do piany dodać obie maki wymieszane z proszkiem i delikatnie wmieszać łyżka. Dodać aromat i partiami olej.
    Wszystko delikatnie wymieszać. Wlać do wysmarowanej margaryną i obsypanej mąką formy na babkę. Piec ok 30min w temp 160 stopni. Pilnować żeby wierzch się nie spalił. Stopień upieczenia sprawdzić patyczkiem, jak suchy - można babę wyciągać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować