Babka piaskowa

4.5 (186 ocen)

  • 60 min

Ciasto jest bardzo puszyste, wspaniale smakuje, a co najważniejsze jest bardzo proste i szybkie do przygotowania.

  • 60 min

Składniki:



  • 5 jajek,
    2 szklanki mąki,
    1 ½ szklanki cukru pudru,
    15 g proszku do pieczenia,
    ¼ szklanki mleka,
    kilka kropel aromatu waniliowego,
    margaryna 250 g,

Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Babka piaskowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka piaskowa 1. Babkę przygotowałam w formie o średnicy 21 cm. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy je z cukrem pudrem, kolejno dodajemy margarynę.
  • Babka piaskowa 2. Do masy dodajemy proszek do pieczenia. Kolejno na przemian dodajemy mąkę i mleko cały czas mieszając. Dodajemy również aromat waniliowy.
  • Babka piaskowa 3. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy delikatnie z pozostałą masą.
  • Babka piaskowa 4. Formę smarujemy masłem i wylewamy do niej porcję ciasta. Babkę pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 50 minut, tzn. do suchego patyczka. Babkę studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować