Babka orzechowo-czekoladowa

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Można ją upiec nie tylko z okazji Wielkanocy...

  • Łatwy

Składniki:

  • - orzechy włoskie (zmielone): 10 dekagramów
    - czekolada gorzka (posiekana): 150 gramów
    - cukier puder: 25 dekagramów
    - mąka pszenna: 15 dekagramów
    - mąka ziemniaczana: 10 dekagramów
    - proszek do pieczenia: 1 sztuka
    - olej: 250 mililitrów
    - kawa (zaparzona, mocna, rozpuszczalna lub z ekspresu): 100 mililitrów
    - likier migdałowy: 3 łyżki
    - likier jajeczny (np. Advocat): 100 mililitrów
    - jajka: 5 sztuk

    - masło (do wysmarowania formy): 1 łyżka
    - bułka tarta (do wysypania formy): 2 łyżki

    - czekolada gorzka: 100 gramów
    - mleko: 3 łyżki
    - masło: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka orzechowo-czekoladowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dwa rodzaje mąki wraz z proszkiem do pieczenia przesiać. Dodać i orzechy.
  • 2. Stopniowo dolewać olej, kawę i obydwa likiery, cały czas mieszając mikserem.
  • 3. Nie przerywając mieszania dodawać po jednym jajku.
  • 4. Wsypać czekoladę, wymieszać masę.
  • 5. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej formy. Piec ok. 70 minut w temp. 180st.
  • 6. Babkę ostudzić w formie. Po wyjęciu z formy polać babkę polewą czekoladową (czekoladę rozpuścić z mlekiem i masłem, dokładnie wymieszać).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

3.48 (159 ocen)

Zdobywca nagrody

Babka z budyniów

To może cię zainteresować