Babka nadziewana

4.5 (142 ocen)

Prosta , bardzo szybka w wykonaniu babka kawowa z nadzieniem czekoladowo - orzechowym

Składniki:

  • CIASTO:
    3 szklanki mąki
    1,5 szkl. cukru
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżeczka sody
    1/2 łyżeczki soli
    15 dkg masła
    3 jajka
    1 szkl. mleka
    1/2 szkl. kwaśnej śmietany
    1łyżeczka kawy rozpuszczalnej + 1/2 szklanki wrzątku
    1łyżeczka wanilii
    NADZIENIE :
    3/4 szkl. cukru trzcinowego
    1/4 szkl . mąki
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka kakao
    1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    10 dkg.orzechów włoskich siekanych
    10 dkg czekolady gorzkiej pokrojonej na mniejsze kawałki
    1 łyżeczka wanilii
    1/4 szklanki roztopionego masła
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Babka nadziewana 1. Do mąki dodać proszek do pieczenia , sól ,sodę dokładnie wymieszać .
    Do wystudzonej kawy dodać mleko i śmietanę .
    Masło dokładnie utrzeć z cukrem , ucierając wbijać kolejno jajka ,dodać wanilię . Do utartej masy dodawać suche składniki na przemian z mokrymi , dokładnie wymieszać .
    NADZIENIE :
    Do naczynia wsypać wszystkie składniki nadzienia , wlać roztopione ,przestudzone masło , wymieszać ( powstanie kruszonka ) .
    Formę na babkę ( najlepiej z kominem ) dobrze wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą . Wyłożyć połowę ciasta na ciasto równo wyłożyć nadzienie tak aby nie dotykało brzegów i komina formy ,na kruszonkę wyłożyć resztę ciasta . Piec około 50 minut w temp. 170 *C .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować