Babka nadziewana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mąki dodać proszek do pieczenia , sól ,sodę dokładnie wymieszać .
Do wystudzonej kawy dodać mleko i śmietanę .
Masło dokładnie utrzeć z cukrem , ucierając wbijać kolejno jajka ,dodać wanilię . Do utartej masy dodawać suche składniki na przemian z mokrymi , dokładnie wymieszać .
NADZIENIE :
Do naczynia wsypać wszystkie składniki nadzienia , wlać roztopione ,przestudzone masło , wymieszać ( powstanie kruszonka ) .
Formę na babkę ( najlepiej z kominem ) dobrze wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą . Wyłożyć połowę ciasta na ciasto równo wyłożyć nadzienie tak aby nie dotykało brzegów i komina formy ,na kruszonkę wyłożyć resztę ciasta . Piec około 50 minut w temp. 170 *C .
Komentarze