Babka na mleku skondensowanym

4.48 (180 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Wilgotna babka o lekko karmelowym smaku. Bardzo prosta w przygotowaniu.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 250 g mąki tortowej,
    250 g masła,
    100 g cukru,
    200 ml mleka skondensowanego słodzonego,
    4 jajka,
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
    cukier waniliowy,
    cukier puder do posypania babki
Wystaw ocenę:

4.48 (180 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka na mleku skondensowanym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i dalej ucierać.
    Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia - dodawać partiami do masy na przemian z jajkami stale ucierając.
    Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 - 55 minut ( do suchego patyczka).
    Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mleko

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_01-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować