Babka na mące ziemniaczanej

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna babka ucierana,idealna na świąteczny stół.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • NA CIASTO::
    - mąka ziemnniaczana: 30 dekagramów
    - masło (miękkie): 40 dekagramów
    - jajka: 8 sztuk
    - cukier: 20 dekagramów
    - aromat arakowy (lub rumowy): 2 łyżeczki
    - proszek do pieczenia: 1 łyżka
    DO WYSMAROWANIA FORMY:
    - margaryna (lub smalec): 1 łyżka
    - rum (lub inny alkohol): 6 łyżek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Jajko

Babka na mące ziemniaczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę,wstawić do lodówki.
  • 2. Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku,dosypywać po łyżce mąki ziemniaczanej.Gdy już dodamy wszystkie żółtka i mąkę ziemniaczaną,wsypać cukier,ucierać w jedną stronę.Dodać ubite białka,rum,proszek do pieczenia i aromat arakowy, ucierać przez 10-15 minut.
  • 3. Do wysmarowanej tłuszczem formy z kominem wlać ciasto,piec 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C.Ocenić za pomocą patyczka,czy babka upiekła się całkowicie.Uważać,aby nie zrumieniła się zbytnio,można przykryć folią aluminiową,zdjąć po 30 minutach pieczenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Masło

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować