Babka na mące ziemniaczanej - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Oddzielić żółtka od białek.Białka ubić na sztywną pianę,wstawić do lodówki.
2.Masło utrzeć na puszystą masę, dodawać po 1 żółtku,dosypywać po łyżce mąki ziemniaczanej.Gdy już dodamy wszystkie żółtka i mąkę ziemniaczaną,wsypać cukier,ucierać w jedną stronę.Dodać ubite białka,rum,proszek do pieczenia i aromat arakowy, ucierać przez 10-15 minut.
3.Do wysmarowanej tłuszczem formy z kominem wlać ciasto,piec 45 minut w temperaturze 180-190 stopni C.Ocenić za pomocą patyczka,czy babka upiekła się całkowicie.Uważać,aby nie zrumieniła się zbytnio,można przykryć folią aluminiową,zdjąć po 30 minutach pieczenia.
Komentarze