Babka na kisielach malinowych

4.5 (199 ocen)

  • 60 min

Babka niezwykle prosta w przygotowaniu, do tego smaczna, wilgotna i niesamowicie pachnąca. Do jej przygotowania wykorzystałam stary przepis mojej mamy na babkę na kisielach cytrynowych.

  • 60 min

Składniki:

  • 130 g mąki pszennej (1 szklanka),
    150 g cukru (niepełna szklanka),
    5 jajek,
    margaryna do pieczenia (250 g),
    5 kisieli o smaku malinowym ( bez cukru),
    2 łyżeczki proszku do pieczenia,
    1 cukier waniliowy,
    dowolna polewa do udekorowania ciasta
Wystaw ocenę:

4.5 (199 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Babka wielkanocna Desery

Babka na kisielach malinowych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę rozpuścić i odstawić do całkowitego wystudzenia.
    Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę nadal ubijać ma małych obrotach miksera i stopniowo, na przemian, dodawać kisiele oraz wystudzoną margarynę. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 40 – 45 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i udekorować polewą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować