Babka na białkach z owocami kandyzowanymi

0 (0 ocen)

  • 25 min

To moje pierwsze ciasto z białkami. Wykorzystałam do babki białka, które pozostały od innego ciasta, dołożyłam owoce kandyzowane i wyszła ekstra baba, która posmakowała domownikom. Pięknie się prezentuje na stole.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    5 białek
    Szczypta soli
    1/2 szklanki cukru pudru
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mąki tortowej
    1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
    1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia
    Opakowanie mieszanki keksowej 100 g
    tłuszcz do formy
    Lukier: 3 łyżki cukru pudru, sok z cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Babka na białkach z owocami kandyzowanymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: schłodzone białka posolić, ubić robotem na puszystą sztywną pianę, następnie porcjami dodawać cukier puder i ubijać robotem. Potem dodawać po 1 łyżeczce olej, mieszać bardzo delikatnie drewnianą łyżką. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i małymi porcjami dodawać do ubitej piany, delikatnie mieszać. Formę natłuścić, przełożyć część ciasta, rozsypać owoce otoczone w mące, znów wyłożyć ciasto i owce(część zostawić do dekoracji). Na wierzchu ma być ciasto. Wstawić do podgrzanego piekarnika i piec ciasto około 50 minut w temp. 175 stopni. Cukier puder utrzeć z płaską łyżeczką soku z cytryny, oblać wystudzone ciasto, udekorować pozostałymi owocami.

Porady

1. Do lukru można dodać barwnik kolorowy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować