Babka murzynkowa

4.5 (146 ocen)

  • 60 min

Babka jest wilgotna, delikatna i jeszcze nigdy nie wyszedł mi zakalec. Robiłam już z tego przepisu babeczki, torty, a teraz przyszedł czas na babkę. Polecam :)

  • 60 min

Składniki:

  • 3 jajka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mleka
    1 szklanka oleju
    pół słoika dżemu (najlepiej niskosłodzonego)
    3 pełne łyżki kakao
    3 szklanki mąki
    2 łyżeczki sody
    2-3 łyżeczki przyprawy do piernika lub cynamonu (opcjonalnie)
    polewa czekoladowa (robię ją "na oko" z 200 gramów gorzkiej czekolady, większej łyżki masła, odrobiny mleka i golden syrup, który można zamienić na syrop klonowy lub płynny miód)
    kolorowa posypka
Wystaw ocenę:

4.5 (146 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Dżemy

Babka murzynkowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wszystkie składniki na ciasto przełóż do miski i miksuj je do uzyskania gładkiej konsystencji.
  • 2. Formę do babek natłuść i posyp mąką.
  • 3. Przelej ciasto do formy i wstaw ją do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni C.
  • 4. Ciasto piekłam przez około godzinę. Każdy piekarnik jest inny, więc być może będzie trzeba piec je dłużej lub krócej.
  • 5. Gotowe ciasto odstaw do całkowitego wystudzenia.
  • 6. Zimne ciasto udekoruj polewą czekoladową i kolorową posypką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao Przyprawa do piernika

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować