Babka "murzynek" z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miseczki. Mleko, olej, jajka, cukry przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy powidła i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę Smarujemy lekko masłem i oprószamy kakao, nadmiar strzepujemy. Wykładamy ciasto do formy babkowej (do 3/4 wysokości). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50- 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 20 min. Po czym delikatnie zaczynamy wysuwać ciasto.
Czekoladę przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z kremówką. Miseczkę umieszczamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzewamy, aż do połączenia. Polewamy babkę i zostawiamy do stężenia czekolady. Przepis ze strony www.ilovebake.pl
Komentarze