Babka "murzynek" z powidłami

4.47 (202 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Przepis na stronie www.ilovebake.pl

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 2 szklanki maki tortowej
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 jajka
    1/2 szklanki oleju
    1 szklanka mleka
    2 łyżeczki sody oczyszczonej
    3 łyżki kakao
    3 łyżki powideł śliwkowych

    SKŁADNIKI NA POLEWĘ CZEKOLADOWĄ:

    70 g gorzkiej czekolady
    70 ml śmietanki kremówki 30%
Wystaw ocenę:

4.47 (202 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery Powidła

Babka "murzynek" z powidłami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, kakao oraz sodę przesiewamy do miseczki. Mleko, olej, jajka, cukry przekładamy do dużej miski i chwilę miksujemy. Następnie cały czas miksując stopniowo dodajemy suche składniki. Na koniec dodajemy powidła i ponownie chwilę miksujemy. Formę na babkę Smarujemy lekko masłem i oprószamy kakao, nadmiar strzepujemy. Wykładamy ciasto do formy babkowej (do 3/4 wysokości). Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 50- 60 min do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto zostawiamy w formie na 20 min. Po czym delikatnie zaczynamy wysuwać ciasto.

    Czekoladę przekładamy do żaroodpornej miseczki razem z kremówką. Miseczkę umieszczamy nad garnuszkiem z lekko gotującą się wodą. Podgrzewamy, aż do połączenia. Polewamy babkę i zostawiamy do stężenia czekolady. Przepis ze strony www.ilovebake.pl
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Kakao Olej Śliwki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować