Ciasto delikatne, puszyste i wilgotne oraz pachnące cytryną, niestety już zniknęło z tacy. Łatwe w wykonaniu, szybko się je wykonuje.
25 min
Składniki:
Składniki:
4 ja jka
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki tortowej
½ szklanki mąki ziemniaczanej
1 kisiel cytrynowy
¾ szklanki oleju rzepakowego
1 duża łyżka jogurtu naturalnego
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Sok i skórka z 1 cytryny
Tłuszcz do formy i bułka tarta
Do dekoracji: 1 łyżka wiórek białej czekolady
Plasterki z 1 cytryny
Szczypta soli
Babka mocno cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie: jajka posolić dodać cukier ubić robotem na białą puszystą masę. Mąki i kisiel oraz proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy. Cytrynę sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach a sok wycisnąć, dodać do ucieranej masy. Następnie dodać jogurt, olej i bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką wymieszać.
Formę dokładnie natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto i wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy, posypać wiórkami białej czekolady. Drugą cytrynę pokroić w cieniutkie plasterki, obtoczyć w cukrze i w dowolny sposób udekorować ciasto.
Porady
1. Do ciasta można dodać parę kropli olejku cytrynowego
Komentarze