Babka mocno cytrynowa

0 (0 ocen)

  • 25 min

Ciasto delikatne, puszyste i wilgotne oraz pachnące cytryną, niestety już zniknęło z tacy. Łatwe w wykonaniu, szybko się je wykonuje.

  • 25 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 ja jka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki tortowej
    ½ szklanki mąki ziemniaczanej
    1 kisiel cytrynowy
    ¾ szklanki oleju rzepakowego
    1 duża łyżka jogurtu naturalnego
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    Sok i skórka z 1 cytryny
    Tłuszcz do formy i bułka tarta
    Do dekoracji: 1 łyżka wiórek białej czekolady
    Plasterki z 1 cytryny
    Szczypta soli

Babka mocno cytrynowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Wykonanie: jajka posolić dodać cukier ubić robotem na białą puszystą masę. Mąki i kisiel oraz proszek do pieczenia wymieszać, dodawać porcjami do utartej masy. Cytrynę sparzyć, osuszyć, skórkę zetrzeć na tarce o średnich oczkach a sok wycisnąć, dodać do ucieranej masy. Następnie dodać jogurt, olej i bardzo delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką wymieszać.
    Formę dokładnie natłuścić, wysypać tartą bułką, wylać ciasto i wstawić do podgrzanego piekarnika. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Przed końcem pieczenia sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone. Lekko przestudzoną babkę wyjąć z formy, posypać wiórkami białej czekolady. Drugą cytrynę pokroić w cieniutkie plasterki, obtoczyć w cukrze i w dowolny sposób udekorować ciasto.

Porady

1. Do ciasta można dodać parę kropli olejku cytrynowego

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy