Babka mleczna

4.5 (179 ocen)

  • 1 godz. 15 min

Pyszna i puszysta babka świąteczna, którą warto upiec.

  • 1 godz. 15 min

Składniki:

  • 3/4 szkl. mleka
    3/4 szkl. cukru
    1/2 kostki masła
    2 szkl. mąki
    1 łyżeczka sody
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżka kakao
    2 jajka
    3 łyżki dżemu malinowego
    1 tabliczka białej czekolady
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Desery Dżemy

Babka mleczna - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mleko, masło i cukier zagotować i ostudzić. Wsypać mąkę, przesianą z sodą, proszkiem do pieczenia, cynamonem i kakao. Dodać jajka i dokładnie wymieszać mikserem. Na samym końcu dodać dżem i wyrobić na jednolite ciasto. Przełożyć do foremki, wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec w temp. 180 st. przez 45-50 min. Po upieczeniu udekorować roztopioną czekoladą.

Porady

Można użyć dżemu o innym smaku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Kakao

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować