Babka migdałowa z jabłkami

0 (0 ocen)

Jest niezwykle puszysta.

Składniki:

  • 4 jajka
    180 g margaryny
    40 g cukru
    80 ml mleka
    150 g mąki
    160 g mielonych migdałów
    500 g jabłek
    kilka orzechów do dekoracji

Babka migdałowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka rozdzielamy i białka ubijamy na sztywną pianę. Margarynę ucieramy w misce, kolejno dodając żółtka, cukier i mleko. Następnie wsypujemy mąkę i orzechy, mieszamy. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek, dokładnie łączymy składniki.
  • 2. Jabłka obieramy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Ciasto wykładamy do wysmarowanej foremki i wciskamy w nie pionowo plasterki jabłek. Pieczemy ok. 45 minut w 180 st.
  • 3. Po wystudzeniu dekorujemy wg. uznania; lukrem lub polewą i połówkami orzechów lub migdałami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy