Babka migdałowa z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rozgrzać piekarnik do 180 st.
W misce połączyć mąkę, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia, cukier migdałowy. Wlać stopione letnie masło oraz Amaretto i wymieszać.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, za pomocą trzepaczki, połączyć najpierw 2 łyżki ubitych białek z produktami w misce, apotem dodać resztę białek i delikatnie wymieszać, przelać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.
Po upieczeniu można popudrować lub polać dowolną polewą i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
Gdyby zdarzyło się tak, że spód ciasta przyklei się do blaszki, należy blaszkę z ciastem ustawić na mokrej ściereczce i odstawić na kilka minut. Potem wyjąć ciasto z blaszki.
Komentarze