BABKA MIGDAŁOWA Z AMARETTO

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

często piekę podobnie babkę kokosową lub makową, postanowiłam poeksperymentować i wyszła pyszna, wilgotna babka migdałowa

  • 1 godz. 10 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 8 białek
    1 szklanka mąki
    1 szklanka zmielonych migdałów
    1 cukier migdałowy 16 gram
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    ¾ szklanki cukru
    200 gram masła stopionego
    1 kieliszek Amaretto
    Oraz:
    dowolna polewa i uprażone płatki migdałowe
    keksówka o wym. 12/30 cm, natłuszczona i oprószona bułką tartą
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka migdałowa z amaretto - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • BABKA MIGDAŁOWA Z AMARETTO 1. Rozgrzać piekarnik do 180 st.
    W misce połączyć mąkę, zmielone migdały, cukier, proszek do pieczenia, cukier migdałowy. Wlać stopione letnie masło oraz Amaretto i wymieszać.
    Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, za pomocą trzepaczki, połączyć najpierw 2 łyżki ubitych białek z produktami w misce, apotem dodać resztę białek i delikatnie wymieszać, przelać do formy i wstawić do piekarnika na ok. 45 minut.
    Po upieczeniu można popudrować lub polać dowolną polewą i posypać uprażonymi płatkami migdałowymi.
    Gdyby zdarzyło się tak, że spód ciasta przyklei się do blaszki, należy blaszkę z ciastem ustawić na mokrej ściereczce i odstawić na kilka minut. Potem wyjąć ciasto z blaszki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować