Dziś przepis na szybką i bardzo smaczną babkę migdałową. Wychodzi bardzo wilgotna i aromatyczna. Zasmakuje nawet tym, którzy za babkami nie przepadają. Zwieńczeniem całości jest przepyszna migdałowa kruszonka.
Składniki:
kładniki :
· 2 szklanki mąki pszennej
· 100 g zmielonych migdałów
· łyżeczka proszku do pieczenia
· duża szczypta soli
· 400 g miękkiego masła
· 2,5 szklanki cukru
· łyżka ekstraktu waniliowego
· 6 jajek
· szklanka mleka
· garść płatków migdałowych do posypania
Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, sól, migdały oraz proszek do pieczenia. W drugiej dużej misce miksujemy na kremową bladożółtą masę masło z cukrem. Następnie do masła z cukrem wbijamy po 1 jajku i dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy naprzemiennie trochę składników suchych i trochę mleka. Ciasto przekładamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Na wierzch sypiemy płatki migdałowe. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobiego. ok. 65-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!
Komentarze