Babka migdałowa

0 (0 ocen)

Dziś przepis na szybką i bardzo smaczną babkę migdałową. Wychodzi bardzo wilgotna i aromatyczna. Zasmakuje nawet tym, którzy za babkami nie przepadają. Zwieńczeniem całości jest przepyszna migdałowa kruszonka.

Składniki:

  • kładniki :
    · 2 szklanki mąki pszennej
    · 100 g zmielonych migdałów
    · łyżeczka proszku do pieczenia
    · duża szczypta soli
    · 400 g miękkiego masła
    · 2,5 szklanki cukru
    · łyżka ekstraktu waniliowego
    · 6 jajek
    · szklanka mleka
    · garść płatków migdałowych do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • łączenie składników suchych z masą maślano-jajeczna 1. W jednej misce łączymy składniki suche- mąkę, sól, migdały oraz proszek do pieczenia. W drugiej dużej misce miksujemy na kremową bladożółtą masę masło z cukrem. Następnie do masła z cukrem wbijamy po 1 jajku i dobrze miksujemy. Pod koniec dodajemy ekstrakt waniliowy. Do masy jajeczno-maślanej dodajemy naprzemiennie trochę składników suchych i trochę mleka. Ciasto przekładamy do dwóch klasycznych keksówek wysmarowanych masłem i wysypanych mąką. Na wierzch sypiemy płatki migdałowe. Pieczemy w temp. 180 stopni, termoobiego. ok. 65-70 minut, do tzw. suchego patyczka. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować