Babka migdałowa

4.47 (156 ocen)

  • 60 min

RE-WE-LA-CJA! Cudowna babka migdałowa! Wilgotna, mięsista (o ile o babce można tak powiedzieć:), ale jednocześnie mięciutka, lekka i puszysta. Z dodatkiem kandyzowanej skórki pomarańczowej, a przy tym z wyraźnym smakiem migdałów.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki:
    4 jaja
    150g białej czekolady
    100g masła
    150g tartych migdałów
    0,5 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej
    kilka kropli aromatu migdałowego lub pomarańczowego
    łyżka masła i mąką krupczatka do formy

    Polewa:
    50g białej czekolady
    3 łyżki śmietanki kremówki
    1 łyżka skórki otartej z pomarańczy
    Do dekoracji: kwiaty z lukru królewskiego (royal icing)
Wystaw ocenę:

4.47 (156 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka migdałowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czekoladę połamać na kawałki, roztopić razem z masłem w kąpieli wodnej: miskę ustawiamy nad garnkiem z wodą, przy czym woda nie powinna sięgać miski, podgrzewamy ciągle mieszając, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Czasem czekolada może się zwarzyć, ale tym się nie przejmujemy;).
  • 2. Białka oddzielić od żółtek. Lekko przestudzoną czekoladę z masłem zmiksować, dodając po jednym żółtku oraz wsypując połowę cukru.
    Mąkę przesiać z proszkiem, wymieszać z migdałami, wsypać do masy czekoladowej, wymieszać.
    Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania wsypując pozostały cukier.
  • 3. Do ciasta dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową, wymieszać, następnie delikatnie połączyć z białkami.
  • 4. Formę na babkę z kominem (o średnicy 22-24cm) wysmarować masłem, obsypać mąką krupczatką, wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 40 minut w temp. 170st.C (do suchego patyczka).
    Po upieczeniu przestudzić, wyjąć z formy, całkowicie ostudzić na kratce.
  • 5. Polewa: Połamaną na kawałki czekoladę podgrzewać ze śmietanką do rozpuszczenia, wymieszać ze startą skórką pomarańczową.
    Babkę polać polewą, udekorować.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc Mielenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować