Wielkanoc jest pełna przepychu barw,smaków i aromatów.Taka babka migdałowo,kawowo-makowa to popisowy wypiek.Pięknie wygląda w całości,a jeszcze lepiej po przekrojeniu.Ukazuje się wówczas jej tajemnica
Babka "migdał,mak i cappuccino" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać żółtka,ponownie utrzeć.Płatki migdałów zmiksować lub posiekać drobno.
2.Do masy dodać sodę oczyszczoną,wódkę,olej,przesianą mąkę,wymieszać.
3.Ubić białka na sztywną pianę,dodać do masy,delikatnie wymieszać.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej,odstawić(w chłodne miejsce).
4.Ciasto podzielić na 3 części.Do jednej dodać płatki migdałów i olejek migdałowy.Do drugiej kawę cappuccino i czekoladę (lub 2 płaskie łyżki kakao),a do trzeciej mak.Każdą porcję ciasta wymieszać.
5.Formę z kominem wysmarować margaryną,posypać bułka tartą,wlać do niej jasne ciasto migdałowe.
6.Następnie na jasne ciasto wylać porcję z kawą i czekoladą.
7.Na wierzch wylać ciasto makowe.Piec 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Sprawdzić patyczkiem,czy upiekła się równomiernie,ewentualnie piec jeszcze 10 minut.Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5 minut,wyjąć babkę.
8.Babkę można,ale nie trzeba polać lukrem lub polewą,udekorować według uznania.
9.Uwaga:koniecznie użyć formy z kominem,gdyż w takiej babka piecze się równomiernie.
Komentarze