Babka "Migdał,mak i cappuccino"

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Wielkanoc jest pełna przepychu barw,smaków i aromatów.Taka babka migdałowo,kawowo-makowa to popisowy wypiek.Pięknie wygląda w całości,a jeszcze lepiej po przekrojeniu.Ukazuje się wówczas jej tajemnica

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka pszenna (tortowa,przesiana): 2 szklanki
    - margaryna (lub masło): 250 gramów
    - jajka (średniej wielkości): 6 sztuk
    - cukier (brązowy lub biały): 1 szklanka
    - soda oczyszczona: 1 łyżka
    - wódka (lub ocet): 1 łyżka
    - olej: 30 mililitrów
    - olejek migdałowy: 1 łyżka
    - cappuccino: 4 łyżki
    - czekolada (gorzka/rozpuszczona w kąpieli wodnej): 50 gramów
    - mak: 0.75 szklanki
    - płatki migdalów: 50 gramów
    DO WYSMAROWANIA FORMY:
    - margaryna: 1 łyżka
    - bułka tarta: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Kawy

Babka "migdał,mak i cappuccino" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać żółtka,ponownie utrzeć.Płatki migdałów zmiksować lub posiekać drobno.
  • 2. Do masy dodać sodę oczyszczoną,wódkę,olej,przesianą mąkę,wymieszać.
  • 3. Ubić białka na sztywną pianę,dodać do masy,delikatnie wymieszać.Czekoladę stopić w kąpieli wodnej,odstawić(w chłodne miejsce).
  • 4. Ciasto podzielić na 3 części.Do jednej dodać płatki migdałów i olejek migdałowy.Do drugiej kawę cappuccino i czekoladę (lub 2 płaskie łyżki kakao),a do trzeciej mak.Każdą porcję ciasta wymieszać.
  • babka 1 warstwa 5. Formę z kominem wysmarować margaryną,posypać bułka tartą,wlać do niej jasne ciasto migdałowe.
  • ciasto z kawa i czekolada 6. Następnie na jasne ciasto wylać porcję z kawą i czekoladą.
  • babka z makiem 7. Na wierzch wylać ciasto makowe.Piec 70 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.Sprawdzić patyczkiem,czy upiekła się równomiernie,ewentualnie piec jeszcze 10 minut.Po wyłączeniu piekarnika odczekać 5 minut,wyjąć babkę.
  • 8. Babkę można,ale nie trzeba polać lukrem lub polewą,udekorować według uznania.
  • baba mak migdal kawa 9. Uwaga:koniecznie użyć formy z kominem,gdyż w takiej babka piecze się równomiernie.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować