Babka mateczki

4.49 (184 ocen)

  • 1 godz. 10 min

babka , która długo utrzymuje świeżość

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
    5 łyżek mąki ziemniaczanej
    5 jajek
    250 g masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    4 łyżki rodzynek
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    bułka tarta do oprószenia formy
Wystaw ocenę:

4.49 (184 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Babki Desery

Babka mateczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka bardzo dokładnie ubić z cukrem.
    Dodać mąkę pszenną i ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dalej ubijać.
    Masło roztopić w garnuszku, zagotować i gorące wlewać do ciasta małym strumieniem
    cały czas miksując.
    Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą.
    Na dno wsypać rodzynki i zalać ciastem.
    Piec w 180 stopniach C około 45 minut.
    Po wystudzeniu posypać cukrem

Porady

Można zamiast cukrem pudrem polać lukrem lub czekoladą

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować