Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi

4.5 (189 ocen)

  • 45 min

Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi

  • 45 min

Składniki:

  • 3/4 szklanki cukru pudru
    180 g margaryny
    400 g mąki
    6 jajek
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    Mleko karmelowe:
    120 ml mleka
    60 g cukru

    120 ml kawy
    2 łyżeczki kakao

    polewa czekoladowa
    2 łyżki płatków migdałowych
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Babki Desery

Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Stopić 60 g cukru, dodać mleko i mieszać do momentu rozpuszczenia
    cukru.Schłodzić mleko karmelowe.
  • 2. Margarynę utrzeć z cukrem na puch dodawać stopniowo 3 całe jajka i 3
    żółtka.Wszystkie składniki dokładnie ze sobą połączyć. Na końcu
    dodawać porcjami mąkę z proszkiem do pieczenia,połączyć.
  • 3. Ciasto podzielić na połowę, pierwszą wymieszać z karmelem,drugą z
    kakao i kawą. Ubić białka na sztywno z szczyptą soli,połowę piany
    dodać do ciasta karmelowego. Resztę białka z płatkami migdałowymi
    wymieszać z ciastem kawowym.
  • Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi 4. Ciasto nałożyć na przemian do formy babkowej z kominkiem. Widelcem
    zrobić spiralki w cieście.
  • Babka marmurkowa z płatkami migdałowymi 5. Piec około 1 godz. w temp. 180 stopni.Schłodzić, wyjąć z formy i
    zostawić do całkowitego ostygnięcia.
  • 6. Babkę polać polewą czekoladową.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Płatki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować