Babka marmurkowa z białą czekoladą

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min

Obowiązkowe ciasto na Wielkanocny stół- pyszna, wilgotna babka marmurkowa pod grubą warstwą polewy z białej czekolady z orzechami włoskimi i wiórkami czekoladowymi.

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Ciasto:
    -4 jaja
    -1 szklanka cukru
    -1 szklanka mąki pszennej
    -3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
    -2 łyżeczki proszku do pieczenia
    -kostka margaryny (rozpuszczonej i ostudzonej)
    -opakowanie cukru wanilinowego
    -7 łyżek gorzkiego kakao

    Polewa:
    -2 tabliczki białej czekolady
    -sok z połowy cytryny
    -1 łyżka posiekanych orzechów włoskich
    -5 kostek mlecznej czekolady

    dodatkowo:
    -margaryna i bułka tarta do wysmarowania formy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Babki Desery

Babka marmurkowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy łyżką z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
  • 2. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy wymieszaną mąkę oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę (ma być lekko ciepła). Miksujemy.
  • 3. Odlewamy 3/4 ciasta, dodajemy kakao i miksujemy.
  • 4. Na wysmarowaną i wyłożoną bułką tartą formę do babki o średnicy 22 cm wylewamy około 3/4 ciemnego ciasta. Na środku ciemnej masy łyżką dookoła wylewamy jasne ciasto. Następnie wylewamy resztę masy ciemnej. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
  • 5. Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem soku z cytryny. Wylewamy na ostudzone ciasto. Gdy polewa lekko zastygnie, ciasto posypujemy posiekanymi orzechami i startą na tarce o małych oczkach mleczną czekoladą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biała czekolada Kakao Orzechy Czekolada

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować