Obowiązkowe ciasto na Wielkanocny stół- pyszna, wilgotna babka marmurkowa pod grubą warstwą polewy z białej czekolady z orzechami włoskimi i wiórkami czekoladowymi.
Babka marmurkowa z białą czekoladą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy łyżką z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym.
2.Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy wymieszaną mąkę oraz rozpuszczoną i przestudzoną margarynę (ma być lekko ciepła). Miksujemy.
3.Odlewamy 3/4 ciasta, dodajemy kakao i miksujemy.
4.Na wysmarowaną i wyłożoną bułką tartą formę do babki o średnicy 22 cm wylewamy około 3/4 ciemnego ciasta. Na środku ciemnej masy łyżką dookoła wylewamy jasne ciasto. Następnie wylewamy resztę masy ciemnej. Pieczemy 45 minut w 180 stopniach.
5.Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem soku z cytryny. Wylewamy na ostudzone ciasto. Gdy polewa lekko zastygnie, ciasto posypujemy posiekanymi orzechami i startą na tarce o małych oczkach mleczną czekoladą.
Komentarze